Zárva

Az oláh irredentizmus. Izgatás Erdélyben és Romániában / A betörés Erdélybe / Menekülés a Székely- és Szászföldről / A határvédelem délfelől. Brassótól Segesvárig a 82-es ezred vonalán. A pálosi ütközet / Az oláhok pusztítása a Székelyföldön
Jellemzők
Cikkszám:
34364
Szerző: Szádeczky Kardoss Lajos
Kiadás helye, éve: Budapest, én.
Kiadó: Makkay Zoltán Könyvkiadó Vállalat
Kötés: kiadói egészvászon
Oldalszám: 291
Állapot: közepes

"A 39. hadosztály (...) Okt. 13, 14. vonult be a  a 35 km hosz-szúságú  keskeny  Uzi-szorosba,  komolyabb  ellenállás nélkül a határszélig, amelyen túl azonban  az  ellenség  előre  jól  elkészített  földalattifedezékeikben erős ellenállást fejtett ki.
(...) az  ellenség erős, hegyoldalba épített, fe-dett állásait az Uzi tisztás (Poiana Uzului) előttágyútűzzel és rohammal elfoglalta, öt tisztet és 341  embert  ejtettek  foglyul ...
Az ellenséget megdöbbentette a fontos védelmi  pont  elvesztése,  honnan  a  közeli  Tatrosvölgy és Darmanesti város volt veszélyeztetves azért  megerősítések  bevonásával  ellentámadásokat  kezdett.
(...) Nov. közepe  után  oroszok  váltották  fel  azoláhokat s ezek e hó végén megindították ellenük s a bal szomszéd, a 61. h. o. ellen a Tatrosvölgye mentén az általános támadásokat. Négyhétig tartott a harc, mely alatt hősies ellenállástfejtettek  ki  az  orosz  túlerővel  szemben...."

Ár:12 000 Ft