Az üzletünk ideiglenesen kedd, szerda és csütürtökön van nyitva: 11-18-ig.

   

A brit hadügy illetve a békekonferencia számára készített titkosított munka Magyarország tervezett felosztásáról. -Térkép-gyűjtemény. Mivel a brit kormányzat belső használatára készült, kispéldányszámű munka, rendkívül ritka példány.
Jellemzők
Cikkszám:
35202
Szerkesztő: Naval Intelligence Department (B. Wallis, A. Hinks, McFarlane, Rudmose Brown )
Kiadva: London, 1919
Kiadó: Naval Intelligence Department (Tengerészeti Hírszerzési Ügyosztály)
Kötés: kiadói félvászon
Oldalszám: 73t
Állapot: 

Az RGS-ben, és az admiralitás tengerészeti hírszerzési osztályán (Naval Intelligence Department) is foglalkoztak Magyarország jövőjével. Itt a readingi University College földrajzprofesszora, Henry Dickson irányította a földrajzi adatgyűjtő, térképező munkát. A hadügy és a haditengerészet számára, majd a békekonferenciára összeállított, bizalmasan kezelt, titkosított elemzések, atlaszok, kézikönyvek készítésébe – másokkal együtt – Hinks, McFarlane, Rudmose Brown és Wallis is bekapcsolódott. A Magyarországot, elsősorban a nemzetiségi viszonyokat bemutató, belső használatú atlasz szerkesztésében az oroszlánszerep minden bizonnyal a kérdés szakértőjévé váló Wallisnak jutott (Naval Intelligence Department 1919).
Magyarország egy olyan állam, ami nem érdemel szimpátiát: sem ellenségként a mostani háború idején, sem pedig békeidőben mint a kisebb nemzetiségek zsarnoka” (Holdich, T.)
(in. TRIANON ÉS A BRIT FÖLDRAJZ II.GYŐRI RÓBERT
Földrajzi Közlemények 2020. 144)

Ár:50 000 Ft